Tech-Meat
Tech-Meat: 470RD - 570RD - 670RD - 680RD - 880RD - 980RD

La Parmentiere - 470RD - 570RD - 670RD - 680RD - 880RD - 980RD

CEL
Urządzenie rozdrabniające jest używane głownie do usuwania tłuszczu z wewnętrznych powierzchni żwaczy wołowych, żwaczy jagnięcych i baranich, żołądków wieprzowych, reniny oraz ksiąg bydła rogatego, jak również oczyszczanie ich wszystkich w celu późniejszej konsumpcji. Obróbkę wykonuje się po ty, kiedy powierzchnia wewnętrzna została umyta, oczyszczona i pobielona, - trzy fazy pracy wykonane wcześniej w maszynach do czyszczenia żwaczy LA PARMENTIERE.

Maszyny te mogą być jeszcze użyte do poniższych zadań:

  • czyszczenie żołądków, ryjków, uszu, ogonów wieprzowych.
  • skrobania cielaków, marszczeń, żołądków mięśniowych drobiu.
  • usuwanie skóry znajdujących się w okolicach języka świni lub krowy (szczególnie jeżeli są poddawane obróbce zaraz po uboju).

PRACA
Urządzenia rozdrabniające umożliwiają przeprowadzanie trzech faz obróbki żwaczy i ksiąg w trakcie jednej operacji w bardzo krótkim czasie. Te trzy fazy powinny być normalnie wykonywane jedna po drugiej w następującej kolejności:

  • Usztywnianie elementów obrobionych,
  • Usuwanie tłuszczu,
  • Drobnienie, czyli całkowite zakończenie pracy. W momencie zakończenia tej operacji, żwacze wychodzą z maszyny gotowe do przygotowania.
  • Szczegółowy plan pokrywy, pokrytej ścierniwem, oraz kopuły, nie pokrytej ścierniwem, ale wyposażonej w specjalnie zaprojektowane guzy skutkuje w pojawieniu się trzech korzyści:
    • Produkty są mieszane bardzo wydajnie, ale bez użycia siły. Skraca to czas pracy do ok. 4-5 minut.
  • Utrata wagi jest znacznie zredukowana. Jest to wynikiem krótkiego czasu, w trakcie którego produkty poddawane obróbce pozostają w maszynie.
  • Optymalna wydajność godzinna (patrz tabela). Waga żwaczy może różnić się niezależnie od proporcji.
Godzinna wydajność
  Typ 470RD Typ 570RD Typ 670RD Typ 680RD Typ 880RD Typ 980RD
Bydło - 10 kg żwaczy* PO: 25
P+B: 15+15
PO: 70
P+B: 35+35
PO: 100
P+B: 50+50
PO: 200
P+B: 100+100
PO: 320
P+B: 160+160
PO: 380
P+B: 192+190
Baranina - Jagnięcina - 0,8 kg żwaczy* 250 800 1250 2000 3200 -
Wieprzowina - 0,6 kg żołądków* 300 1500 2200 3100 4300 -

* - Średnia waga po wykonaniu pracy przez maszynę do czyszczenia żwaczy.
** - PO = Tylko żwacz, P+B= Żwacz i Księgi

Cechy

  • Wszystkie maszyny 18/10, ramy oraz zewnętrzne izolacje wykonane są ze stali nierdzewnej. Moc silnika w zależności od modelu (patrz ostatnia tabela).
  • Gorąca i zimna woda bieżąca (patrz ostatnia tabela).
  • Maszyny wyposażone stożkowate dysze wytrysku, umożliwiają redukcję zużycia gorącej wody do niezbędnego minimum. Maszyny są bardzo wydajne i ich konserwacja jest prosta: nie jest wymagane chłodzenie.
  • Drzwi otwierają się o kąt 180°
  • Drzwi zatrzaskowe umożliwiają dostęp do wnętrza celem czyszczenia maszyny, co z kolei zapewnia maksimum higieny. Na zewnątrz drzwi, korytarze bezpieczeństwa połączone są z maszynami.
  • Mycie maszyn powinno być wykonywane zgodnie z indywidualną instalacją (na specjalne życzenie).
  • Wszystkie modele maszyn czyszczących żwacze są wyposażone w drzwi z pneumatycznymi podnośnikami (6 bar) umożliwiające ich otwieranie i zamykanie za pomocą zdalnego sterowania, zapełniając racjonalne działanie i bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa dla użytkownika.
  • Maszyny objęte są 3-letnią gwarancją, z wyłączeniem ponadwymiarowych silników, które muszą być zabezpieczone dwubiegowo za pomocą oddzielnych włączników.
  • Załadunek przypadający na operację (patrz tabela).
Załadunek / operacja
Gatunek zwierzęcia Typ 470RD Typ 570RD Typ 670RD Typ 680RD Typ 880RD Typ 980RD
Bydło MAKS:
- Żwacze: 30 kg
- ½ księgi: 20 kg

Przykłady załadunku:
3 żwacze, 10 kg*
MAKS:
- Żwacze: 90 kg
- ½ księgi: 60 kg

Przykłady załadunku:
9 żwaczy, 10 kg*
MAKS:
- Żwacze: 120 kg
- ½ księgi: 80 kg

Przykłady załadunku:
12 żwaczy, 10 kg*
MAKS:
- Żwacze: 250 kg
- ½ księgi: 160 kg

Przykłady załadunku:
25 żwaczy, 10 kg*
MAKS:
- Żwacze: 400 kg
- ½ księgi: 260 kg

Przykłady załadunku:
40 żwaczy, 10 kg*
MAKS:
- Żwacze:  480 kg
- ½ księgi:  315 kg

Przykłady załadunku:
48 żwaczy, 10 kg*
Baranina - Jagnięcina 40 żwaczy, 0,8 kg* 110 żwaczy, 0,8 kg 150 żwaczy, 0,8 kg 250 żwaczy, 0,8 kg 400 żwaczy, 0,8 kg 480 żwaczy, 0,8 kg
Wieprzowina 50 żołądków, 0,6 kg 150 żołądków, 0,6 kg 200 żołądków, 0,6 kg 330 żołądków, 0,6 kg 530 żołądków, 0,6 Kg 640 żołądków, 0,6 kg

WAŻNE
Wszystkie modele urządzenia rozdrabniającego muszą być wyposażone w dopływ ciepłej wody, aby chłodzić produkty przed ich wyjściem z maszyny. Aby uzyskać optymalne wykorzystanie maszyny, proponujemy zastosować termostatyczny mikser przeciwprądowy z termometrem pomiaru temperatury. Sprzęt ten jest dostarczany na życzenie

Typ Moc w KW Stosunek płynności w L/H - gorąco (80/85 °C)
470RD 3 KW 1000
570RD 3 KW 1200
670RD 7,5 KW 1500
680RD 11 KW 2000
880RD 18,5 KW 2500
980RD 22 KW 3000

OPCJA
Wszystkie maszyny mogą być wyposażone w automatyczną szafkę, która umożliwi otrzymanie optymalnego ustawienia w czasie, kiedy produkty przebywają wewnątrz maszyny. Zalety tej opcji są znaczne, jak wyszczególniono poniżej:

  • Ekonomia wypełniania nadzieniem, ponieważ istotnym jest utrzymanie maszyny pod stałą kontrolą.
  • Zużycie mniejszej ilości wody i energii elektrycznej.
  • Pozwala na działanie w optymalnych warunkach.