- Piły ubojowe
- Piły rozbiorowe
- Piły do mostka
- Piły tarczowe
- Nożyce do nóg, rogów, mostka, głowy
- Urządzenia do usuwania rdzenia kręgowego
- Noże do skórowania
- Oczyszczacze parowe
- Aparaty ubojowe
- Stymulatory elektryczne
- Urządzenia do zrywania sadła
- Aparaty do zarabiania jelita wieprzowego
- Urządzenia do drobiu
- Urządzenia do przetwórstwa rybnego
- Urządzenia do mycia
- Noże krążkowe
- Automaty do rozpoławiania tusz
- Stabilizatory
- Ostrzałki
- Inne urządzenia
- Skanery mięsa
- Maszyny do usuwania szczeciny
- Dwubiegowe Maszyny Czyszczące Żwacze
- Urządzenia rozdrabniające
- Łapy gumowe do szczeciniarek
La Parmentiere - 470RD - 570RD - 670RD - 680RD - 880RD - 980RD
CEL
Urządzenie rozdrabniające jest używane głownie do usuwania tłuszczu z wewnętrznych powierzchni żwaczy wołowych, żwaczy jagnięcych i baranich, żołądków wieprzowych, reniny oraz ksiąg bydła rogatego, jak również oczyszczanie ich wszystkich w celu późniejszej konsumpcji. Obróbkę wykonuje się po ty, kiedy powierzchnia wewnętrzna została umyta, oczyszczona i pobielona, - trzy fazy pracy wykonane wcześniej w maszynach do czyszczenia żwaczy LA PARMENTIERE.
Maszyny te mogą być jeszcze użyte do poniższych zadań:
- czyszczenie żołądków, ryjków, uszu, ogonów wieprzowych.
- skrobania cielaków, marszczeń, żołądków mięśniowych drobiu.
- usuwanie skóry znajdujących się w okolicach języka świni lub krowy (szczególnie jeżeli są poddawane obróbce zaraz po uboju).
PRACA
Urządzenia rozdrabniające umożliwiają przeprowadzanie trzech faz obróbki żwaczy i ksiąg w trakcie jednej operacji w bardzo krótkim czasie. Te trzy fazy powinny być normalnie wykonywane jedna po drugiej w następującej kolejności:
- Usztywnianie elementów obrobionych,
- Usuwanie tłuszczu,
- Drobnienie, czyli całkowite zakończenie pracy. W momencie zakończenia tej operacji, żwacze wychodzą z maszyny gotowe do przygotowania.
- Szczegółowy plan pokrywy, pokrytej ścierniwem, oraz kopuły, nie pokrytej ścierniwem, ale wyposażonej w specjalnie zaprojektowane guzy skutkuje w pojawieniu się trzech korzyści:
- Produkty są mieszane bardzo wydajnie, ale bez użycia siły. Skraca to czas pracy do ok. 4-5 minut.
- Utrata wagi jest znacznie zredukowana. Jest to wynikiem krótkiego czasu, w trakcie którego produkty poddawane obróbce pozostają w maszynie.
- Optymalna wydajność godzinna (patrz tabela). Waga żwaczy może różnić się niezależnie od proporcji.
Godzinna wydajność | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Typ 470RD | Typ 570RD | Typ 670RD | Typ 680RD | Typ 880RD | Typ 980RD | |
Bydło - 10 kg żwaczy* | PO: 25 P+B: 15+15 |
PO: 70 P+B: 35+35 |
PO: 100 P+B: 50+50 |
PO: 200 P+B: 100+100 |
PO: 320 P+B: 160+160 |
PO: 380 P+B: 192+190 |
Baranina - Jagnięcina - 0,8 kg żwaczy* | 250 | 800 | 1250 | 2000 | 3200 | - |
Wieprzowina - 0,6 kg żołądków* | 300 | 1500 | 2200 | 3100 | 4300 | - |
* - Średnia waga po wykonaniu pracy przez maszynę do czyszczenia żwaczy.
** - PO = Tylko żwacz, P+B= Żwacz i Księgi
Cechy
- Wszystkie maszyny 18/10, ramy oraz zewnętrzne izolacje wykonane są ze stali nierdzewnej. Moc silnika w zależności od modelu (patrz ostatnia tabela).
- Gorąca i zimna woda bieżąca (patrz ostatnia tabela).
- Maszyny wyposażone stożkowate dysze wytrysku, umożliwiają redukcję zużycia gorącej wody do niezbędnego minimum. Maszyny są bardzo wydajne i ich konserwacja jest prosta: nie jest wymagane chłodzenie.
- Drzwi otwierają się o kąt 180°
- Drzwi zatrzaskowe umożliwiają dostęp do wnętrza celem czyszczenia maszyny, co z kolei zapewnia maksimum higieny. Na zewnątrz drzwi, korytarze bezpieczeństwa połączone są z maszynami.
- Mycie maszyn powinno być wykonywane zgodnie z indywidualną instalacją (na specjalne życzenie).
- Wszystkie modele maszyn czyszczących żwacze są wyposażone w drzwi z pneumatycznymi podnośnikami (6 bar) umożliwiające ich otwieranie i zamykanie za pomocą zdalnego sterowania, zapełniając racjonalne działanie i bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa dla użytkownika.
- Maszyny objęte są 3-letnią gwarancją, z wyłączeniem ponadwymiarowych silników, które muszą być zabezpieczone dwubiegowo za pomocą oddzielnych włączników.
- Załadunek przypadający na operację (patrz tabela).
Załadunek / operacja | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Gatunek zwierzęcia | Typ 470RD | Typ 570RD | Typ 670RD | Typ 680RD | Typ 880RD | Typ 980RD |
Bydło | MAKS: - Żwacze: 30 kg - ½ księgi: 20 kg Przykłady załadunku: 3 żwacze, 10 kg* |
MAKS: - Żwacze: 90 kg - ½ księgi: 60 kg Przykłady załadunku: 9 żwaczy, 10 kg* |
MAKS: - Żwacze: 120 kg - ½ księgi: 80 kg Przykłady załadunku: 12 żwaczy, 10 kg* |
MAKS: - Żwacze: 250 kg - ½ księgi: 160 kg Przykłady załadunku: 25 żwaczy, 10 kg* |
MAKS: - Żwacze: 400 kg - ½ księgi: 260 kg Przykłady załadunku: 40 żwaczy, 10 kg* |
MAKS: - Żwacze: 480 kg - ½ księgi: 315 kg Przykłady załadunku: 48 żwaczy, 10 kg* |
Baranina - Jagnięcina | 40 żwaczy, 0,8 kg* | 110 żwaczy, 0,8 kg | 150 żwaczy, 0,8 kg | 250 żwaczy, 0,8 kg | 400 żwaczy, 0,8 kg | 480 żwaczy, 0,8 kg |
Wieprzowina | 50 żołądków, 0,6 kg | 150 żołądków, 0,6 kg | 200 żołądków, 0,6 kg | 330 żołądków, 0,6 kg | 530 żołądków, 0,6 Kg | 640 żołądków, 0,6 kg |
WAŻNE
Wszystkie modele urządzenia rozdrabniającego muszą być wyposażone w dopływ ciepłej wody, aby chłodzić produkty przed ich wyjściem z maszyny. Aby uzyskać optymalne wykorzystanie maszyny, proponujemy zastosować termostatyczny mikser przeciwprądowy z termometrem pomiaru temperatury. Sprzęt ten jest dostarczany na życzenie
Typ | Moc w KW | Stosunek płynności w L/H - gorąco (80/85 °C) |
---|---|---|
470RD | 3 KW | 1000 |
570RD | 3 KW | 1200 |
670RD | 7,5 KW | 1500 |
680RD | 11 KW | 2000 |
880RD | 18,5 KW | 2500 |
980RD | 22 KW | 3000 |
OPCJA
Wszystkie maszyny mogą być wyposażone w automatyczną szafkę, która umożliwi otrzymanie optymalnego ustawienia w czasie, kiedy produkty przebywają wewnątrz maszyny. Zalety tej opcji są znaczne, jak wyszczególniono poniżej:
- Ekonomia wypełniania nadzieniem, ponieważ istotnym jest utrzymanie maszyny pod stałą kontrolą.
- Zużycie mniejszej ilości wody i energii elektrycznej.
- Pozwala na działanie w optymalnych warunkach.